Mantorp Hästsportarena - Att äga häst
Det kan inte finnas mycket som är mer spännande än när den egna hästen ska tävla - normalt sansade människor blir som barn på julafton timmarna före loppet.
En travhäst är dock ingen leksak utan en levande varelse som kräver mycket kunskap av sin tränare och vårdare. Det är också en relativt dyrbar hobby att äga häst - Att äga häst är nämligen först och främst en spännande hobby - att bara se hästen som en investering är inte särskilt realistiskt.
Ina Scot (född 1989) och Oasis Bi (född 2008) har varit stora affischnamn för Mantorptravet och har minneslopp uppkallade efter sig, som körs till deras ära. Ina Scot var en billig häst med enkel härstamning. Cirka 20.000 kr betalade Kjell P Dahlström för stoet. Ina Scot sprang in drygt 20 miljoner. Oasis Bi köptes i Italien av Frackstad Lantbruksaktiebolag och han var betydligt dyrare. Oasis Bi sprang in hela 18,6 miljoner kronor.
Så här enkelt är det dock vanligen inte, det måste poängteras. Att köpa en billig häst, träna den själv och bli mångmiljonär på kuppen… nej, den här sannsagan tillhör naturligtvis undantagen. Ett bra sätt - och klart vanligast i Sverige - är att flera personer går ihop och köper en häst. Det blir ofta roligare då, och framförallt mycket billigare. På Mantorp har funnits ett flertal exempel på väldigt framgångsrika hästar som ägdes av kompisgäng. Dumle Loss (född 2000) och Livi Barcelona (född 2003) är hästar som sprang in miljoner till sina ägaregäng.
Dom så kallade Rikstravhästarna har varit populära. På Mantorp bidrog Nirvana Face (född 2010), till mångas glädje och fortsatt ägande i form av Littlemissunshine, Raijin Face, Scotch Brodde med mera. Dessutom hade ägargängen fantastiskt roligt när de tillsammans följde sina hästar, i träning och tävling, i vått och torrt. Eller via datorn…
- annons -
För att komma igång kan Du och kompisarna kontakta den Mantorptränare ni skulle vilja ha hästen i träning hos. Hen kan sedan hjälpa er att hitta ett lämpligt objekt som passar er plånbok. Vad som är ”lämpligt objekt” kan naturligtvis variera – vill ni ha en färdig tävlingshäst som kan starta redan nästa vecka? Eller en unghäst som ni vill följa hela vägen från uppträning till tävlingsdebut?
Hästar finns att köpa från några tusenlappar till miljoner. I det senare fallet handlar det naturligtvis om etablerade topphästar som tillhör elitskiktet. Det finns dock gott om hästar för en rimlig penning, eller femsiffriga belopp. Har ni hästen i professionell träning får ni sedan räkna med en månadskostnad runt ca 12.000 kr. Sedan tillkommer kostnader för veterinärbesök, transporter o dy. Är man 10-20 entusiaster som delar på räkningarna kan man få ”bra valuta” för pengarna. Och alla hobbies kostar ju. Skillnaden mot t ex segling, golf eller bilsport är att det finns en chans att det det ger något tillbaka. Även i plånboken.
Vid Mantorp, och runt om i Östergötland, finns för dagen 12 professionella tränare. I Östergötland behärskar vi verkligen konsten att träna häst. Mantorpstränarna har firat stora framgångar som uppmärksammats även i media. Kanske väljer ni den tränare med stora framgångar på tävlingsbanan, hen som verkar ”så trevlig” eller hen med stallet på er hemort?
Mantorps travtränare: https://www.mantorphastsportarena.se/travsport/sport/tranare
Välkommen till travsporten på allvar!
Hästägaransvarig Mantorp: Roger Elebring roger.elebring@mantorp.travsport.se eller 0142-82506